Kategória: Hírek

Bende Bence eredményesen szerepelt a korosztályos párbajtőr-világkupán

Bende Bence a magyar csapat tagjaként aranyérmes lett a lettországi junior férfi párbajtőr-világkupán.

Magyarországról a hazai ranglista első 12 helyezettje vehetett részt a 240 fős mezőnyt felvonultató, rigai junior-világkupán. Köztük volt a harmadik helyen álló Bende Bence, a Szombathelyi Vívóakadémia válogatottja is. Patócs Zsolt tanítványa a kvalifikációs körben három győzelmet szerzett, amelyet újabb négy sikeresen megvívott asszó követett: a svéd Lund 15-6-os legyőzésével jutott a 128 közé, a 64 közé jutásért a francia Legube ellen 10-8-ra, a 32-ért az olasz Bonferoni ellen 10-5-re, a 16-ba kerülésért a BVSC-s Debnár ellen 15-8-ra nyert. A nyolcba jutásért óriási csatát vívott az amerikai Sandersszel, a mérkőzés 7-7-tel zárult. A rendes vívóidő leteltével a rivális kedvezménye mellett letelt az egyperces hosszabbítás – így az amerikai lett a továbbjutó, Bence pedig a 15. helyen zárt. A világversenyekre válogatás szempontjából nagy jelentőségű hazai ranglistán ezzel a negyedik helyre csúszott.

Bende Bence Eb után világkupát is nyert a magyar csapattal

A vasiak kiválósága a csapatverseny után viszont maradéktalanul elégedett lehetett. A magyarok azzal a négyessel – Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid – vették fel a harcot, amely tavaly az eggyel fiatalabb, kadet korosztályban Európa-bajnoki címet nyert. Kvartettjüket Rigában hetedikként rang-sorolták, ez alapján kiemeltként kerültek a 16 közé. A nyolcba jutásért az oroszokat 45-38-ra verték, a négybe a másodikként rangsorolt olasz csapat 39-36-os legyőzésével kerültek. Ehhez képest az észtek elleni elődöntő nagyon simán alakult – 45-25-ös sikerrel léphettek a fináléba. Ahol a franciák sem tudták meglepni őket, 33-26-os győzelemmel szerezték meg a világkupaaranyat.

Forrás: Vas Népe

Vk-aranyérmes a junior férfi párbajtőrcsapat!

A legnevesebb riválisokat is biztosan legyőzve lett aranyérmes az Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású junior férfi párbajtőrcsapat a rigai Világkupán. Gratulálunk!

Teljes siker Rigában! A nagyszerűen sikerült szombat után, amikoris az egyéni Világkupa-versenyen Andrásfi Tibor arany-, Bányai Botond bronzérmet nyert, a csapat is nagyot alkotott. Kőkemény ágon, magabiztos győzelmekkel szerzett aranyérmet a válogatott, amely ezzel totális sikert aratott a nagyon erős Világkupa-állomáson! Már a nyolcaddöntőben Oroszország volt az ellenfél – erősebb nemigen lehetett volna. A 45:38 után jött a negyeddöntőben Olaszország, és egy 39:36. Mint később kiderült, ez volt a legszorosabb meccsünk… Az elődöntőben Észtország kapott egy borzasztóan sima 45:25-öt, majd a döntőben a fegyvernem nagyhatalma, Franciaország következett. Azonban ezen a napon ez sem jelentett problémát, az Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású “szupercsapat” 33:26-ra nyert, és így aranyérmet szerzett. Gratulálunk a fiúknak, Eitner Kinga válogatott edzőnek és a mestereknek egyaránt.

Bende Bence, Nagy Dávid, Koch Máté és Andrásfi Tibor, az “aranycsapat” Fotó: hunfencing.hu

Az eredményhirdetés után a hétvége legjobbja, Andrásfi Tibor nyilatkozott honlapunknak. “Remekül alakult ez a hétvége. Nagyon készültem rá, a közelmúltban nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna. Most viszont összejött… Az egyéni versenyen nagyon jól ment a vívás, minden sikerült – egészen a doppingvizsgálatig. Ott ugyanis hajnali fél négykor végeztem. Igaz, ötször is produkáltam mintát, de túl sok vizet ittam, és nem találták megfelelő sűrűségűnek az anyagot… Így aztán alig aludtam a mai verseny előtt, és az elején akadozott a gépezet. De aztán belejöttem, a többiek pedig remekeltek, igazi csapatot alkottunk, valaki mindig húzott, szuper hétvége volt!” Nem vitatkozunk – az volt!

Junior férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Riga, 25 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Oroszország 45:38 (Koch +10, Nagy +7, Andrásfi -5, Bende -5).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 39:36 (Koch +5, Andrásfi 0, Nagy -2).

Elődöntő: Magyarország-Észtország 45:25 (Nagy +10, Koch +7, Andrásfi +3).

Döntő: Magyarország-Franciaország 33:26 (Andrásfi +4, Koch +3, Nagy 0).

Végeredmény: 1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid, válogatott edző: Eitner Kinga, edzők: id. Andrásfi Tibor, Patócs Zsolt, Halla Péter), 2. Franciaország, 3. Egyesült Államok.

Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Junior párbajtőr világkupa

2017.10.14-15.
Riga (Latvia)

Junior férfi párbajtőr egyéni:
15. Bende Bence
(239 induló)

Magyar Kupa 1. Forduló

2017.09.16-17
Budapest

Junior férfi párbajtőr:
2. Bende Bence
48. Vígh Domonkos
73. Serman Péter
77. Sántha Máté

Patócs Zsolt és Bende Bence

Kadet férfi párbajtőr:
20. Serman Péter
45- Sántha Máté
53. Vígh Domonkos
102. Kerényi Gábor Manó
(105 induló)

Monstre vívótábor – Négy helyszínen több száz versenyző edz

SZOMBATHELY – Négy helyszínen, immáron a 26. nemzetközi vívóedzőtábort rendezi a vasi megyeszékhelyen a Solti-Team.

Aki úgy érzi, a kánikulában az utcán nyomban megsül, látogasson ki egy vívóedzésre az ELTE SEK sportcsarnokába, ahol több száz külföldi és magyar vívó még nagyobb forróságban izzad nap mit nap. Múlt péntektől vasárnapig tart a hagyományos, sorrendben a 26. nyári nemzetközi vívótábor. A tábor ötlete anno Solti Antal mesteredző fejéből pattant ki, azóta évről évre egyre többen látogatnak el Szombathelyre.

A világ minden tájáról érkeztek sportolók Szombathelyre Fotó: Nagy Jácint

– Ezekben a napokban 20 nemzet több mint 600 sportolója négy szombathelyi helyszínen készül – mondta Szabó András táborvezető. – Az egész világról, Kanadától Hongkongig bezárólag érkeztek versenyzők. A legfiatalabb 13, a legidősebb 60 esztendős, széles tehát a paletta. Legnagyobb számban – 190 fővel – a magyarok képviseltetik magukat, köztük 12 szombathelyi és sárvári versenyzővel. A törökök is nagy számban érkeztek, és idén 30 szaúd-arábiai sportoló is nálunk edz. A párbajtőrözők itt, az egyetemi csarnokban, a kardozók a Gépipari tornacsarnokában, a felnőtt tőrözők a Nagy Lajos Gimnáziumban, a kisebbek a POTE csarnokában készülnek. Több neves sportolót is vendégül láthatunk, így az öttusa-világbajnok Alekszejev Tamarát, az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes párbajtőröző Bányai Zsombort, vagy a kardban olimpiai ezüstérmes, világbajnok Nemcsik Zsoltot is említhetem az edzők közül. Minden elismerésem a sportolóké: habár megszenvednek a hőségben, fáradhatatlanul dolgoznak. Délelőtt két, délután másfél órás tréningeket tartunk, életkor, tudásszint és nemek alapján gyakorolnak egymással a versenyzők. A forróság miatt kötelező ivószüneteteket is beiktatunk. Megható és egyben felemelő történet egy svéd fiúé, aki két évvel ezelőtt, 16 évesen itt edzett, később csontrákot diagnosztizáltak nála, és amputálták egyik lábát, protézist kapott. Ám idén is eljött, most már nem versenyzőként, hanem nézőként: ennyire megfogta az itteni hangulat. Az edzéseket pénteken és szombaton háziversenyekkel zárjuk, majd szombat este tartjuk a záróbankettet, ahol a klubok különböző, gyakran mókás koreográfiákkal, bemutatóval búcsúznak.

Pum András

Forrás: Vas Népe

Nyári edzőtáborok

Szombathelyi Nemzetközi edzőtábor: 2017. július 28 – augusztus 6. (részletek)

Egyesületi fizikai alapozó edzőtábor: 2017. augusztus 21 – 25. (részletek később)

Edzés lehetőség a nyári szünet elején: június 20-án kedden és 22-én csütörtökön a POTE teremben.
16.30-18.00-ig a kezdő tőrözők és a Brennerben edző kezdő párbajtőrözőknek összevontan lesz edzés a körmendi tőrözőkkel együtt.
18.00-20.00-ig a haladó, a versenyző és idősebb korúaknak lesz összevont edzés.

A június 22-i edzés az utolsó ebben a versenyévadban!

Kadet – Junior párbajtőr válogató

2017.06.11.
Budapest

Junior férfi párbajtőr:
5. Bende Bence
48. Serman Péter
60. Sántha Máté
75. Göltl Norbert Márk
88. Gömböcz Ákos
(99 induló)

Junior női párbajtőr:
54. Horváth Emma
(69 induló)

Kadet férfi párbajtőr:
35. Sántha Máté
53. Serman Péter
61. Gömböcz Ákos
63. Göltl Norbert Márk
(78 induló)

Kadet-Junior Férfi, Női Párbajtőr Előválogató – GEOTECH KUPA

2017. május 27-28.
Tata

Junior férfi párbajtőr:
1. Bende Bence
74. Serman Péter
76. Göltl Norbert Márk
(108 induló)

Bende Bence és Patócs Zsolt

Bende Bence és Patócs Zsolt

Junior női párbajtőr:
32. Örkényi Boglárka
(80 induló)

Kadet férfi párbajtőr:
57. Serman Péter
75. Göltl Norbert Márk
(80 induló)

OMT Tata Iron Trade Kupa – Felnőtt párbajtőr válogató

2017.05.20-21.
Tata

1. nap:
Férfi párbajtőr:
33. Bende Bence
59. Fatalin Péter
78. Sántha Máté
(104 induló)

2. nap
Férfi párbajtőr:
17. Bende Bence
65. Sántha Máté
81. Fatalin Péter
(96 iduló)

Olimpici GP5. Békéscsaba – Csaba Kupa

2017.05.12-14.
Békéscsaba

Törpici Fiú Párbajtőr:
15. Bognár Barna
41. Varga Ágoston
(56 induló)

Törpici Leány Párbajtőr:
23. Németh Cintia
(53 induló)

Gyermek Fiú Párbajtőr:
19. Kerényi Gábor
103. Kőhalmi Máté
(103 induló)

Újonc Fiú Párbajtőr:
9. Janzsó Ádám
27. Járai Jeromos
39. Kerényi Gábor
81. Kőhalmi Máté
(96 induló)

Serdülő Fiú Párbajtőr:
25. Kerényi Gábor
38. Janzsó Ádám
56. Serman Péter
72. Járai Jeromos
92. Kőhalmi Máté
(93 induló)

Serdülő Leány Párbajtőr:
45. Szabó Dóra
(70 induló)